Πλάκα-Σπιναλόγκα

Η Πλάκα βρίσκεται 16 χλμ βόρεια του Αγίου Νικολάου σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Κρήτης. Σήμα κατατεθέν της Πλάκας είναι η υπέροχη θέα στο στο διάσημο νησί της Σπιναλόγκας που λειτούργησε ως λεπροκομείο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Η ύπαρξη της Πλάκας είναι έντονα συνδεδεμένη με τη Σπιναλόγκα, καθώς από την Πλάκα μεταφέρονταν οι πρώτες προμήθειες, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς, στη Σπιναλόγκα. Έτσι το μέρος αναπτύχθηκε ως οικισμός, για να εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες των ζωντανών «νεκρών» του νησιού.

Σήμερα στην Πλάκα θα βρείτε γραφικές ψαροταβέρνες και υπέροχα παραδοσιακά σπίτια, που σας δίνουν την εντύπωση ότι ο χρόνος εδώ έχει σταματήσει. Η Πλάκα δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τον κατάλογο με τις παραλίες της Κρήτης, καθώς διαθέτει δύο γραφικές παραλίες με μεγάλα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Η πρώτη παραλία, της ΑγίαςΜαρίνας, βρίσκεται ανατολικά του οικισμού και δυτικά του χωριού βρίσκεται η δεύτερη παραλίατηςΠλάκας με το χοντρό βότσαλο, τα ήρεμα νερά και τα αλμυρίκια.

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί, το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας του νομού Λασιθίου. Οχυρώθηκε άριστα από τους Βενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του. Στις 30 Μαΐου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών. Μετά το 1913 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό. Τελικά το 1957 έκλεισε, αφού ιάθηκαν οι λεπροί με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EnglishFrenchGermanGreek
go top Skip to content